Onderweg met de vervoersquilt

De vervoersquilt (225x150cm)

Als een kleinkind 4 jaar wordt dan krijgt hij/zij een dekenquilt van me. In de keuze van het ontwerp en kleuren probeer ik dit op het kind af te stemmen. Daarbij vind ik het een extra uitdaging als er ook iets nieuws voor mij als quiltster in zit. Voor mijn 2e kleinzoon koos ik het onderwerp ‘voertuigen’. Door de online EQ8 Masterskills Class cursus was een goed hulpmiddel voor het ontwerpen. Daarnaast heb ik ook hulp gehad via de chat van electricquilt.com. https://support.electricquilt.com/contact-us/. Al met al ben ik met (pauzes) een jaar bezig geweest met het ontwerpen van deze voertuigen-quilt. In mijn 1e ontwerp zette ik de voertuigen in een ‘voetbal’ als knipoog naar mijn schoonzoon die van voetballen houdt.

Basisblok

Ik maakte een basisblok. In het midden een vierkant of rechthoek. Deze moet wel precies gelijke afmetingen hebben.

Ik tekende de voertuigen in aparte blokken op de worktable. Met de merge functie in create serendipty van EQ8 kon ik de voertuigen in de ‘voetbal’ blokken zetten. Heel handig hoefde ik alleen de voertuigen de tekenen. Op de quilttable kan ik alle blokken in een quilt plaatsen. Ze spiegelen of draaien. Zo kwam ik er achter dat de grote voertuigen in verhouding kleiner worden en de kleine voertuigen juist groter.

Mmmmm dat beviel me niet. Dit moest anders. Ik besloot dat de voertuigen zonder de basisblokken gebruikt moesten worden.

Ontwerpen van de voertuigen

Een eigen foto’s of een JPG plaatje kun je uploaden op de Image Worktable en zo bewerken dat je deze een beter formaat kunt opslaan.

Op de Block Worktable kan ik deze afbeelding onder de te maken tekening zetten. Nu kan ik daarop tekenen met het EQ8 programma en het patroon maken. Het moet wel een bruikbaar ontwerp worden. Best een klus. Ik maakte voor de vervoersquilt Pieced- in combinatie met Applique patronen voor de wielen. Ik wilde ronde wielen hebben, daarom had ik de Applique optie erbij nodig. Met het uitprinten van de patronen kwam ik er achter dat het zo’n verfijnde tekening kan zijn dat je stukjes van een paar mm kunt krijgen. Dat is niet werkbaar. Dus weer aanpassen. Ook moesten er soms wat creatieve toepassingen gedaan worden.
Ik leerde ook dat het aantal strepen en positie van de kleuren van de strepen in de ‘zwaailicht voertuigen’ niet vast ligt en dat de lampen per type (personenauto) auto heel verschillend kan zijn.

Ontwerp vervoersquilt

Nadat ik de blokken getekend had kon ik het in een quilt plaatsen. Daarvoor gebruikte ik de customset quilt op de Quilt Workbtable Hierin kan ik de afmeting per blok zelf bepalen. De tussenbanen zijn ‘lege’blokken die je in breedte en hoogte en aantal naar believen kunt kopiëren en aanpassen. Je kunt ook de blokken spiegelen of draaien. Als je vanuit de quilt het patroon uitprint wordt het meteen uitgeprint zoals je dat in de quilt geplaatst heb. In de Block Worktable blijft het oorspronkelijke patroon behouden. Je kunt alleen breedte en hoogte aanpassen.

 

Op de Block Worktable blijft de afbeelding zoals je hem gemaakt hebt. Hoe dan ook je moet wel opletten dat je met je met foundation ‘in spiegelbeeld’ aanklikt voor het uitprinten. Met een rij maakte ik de vergissing dat ik via werktafel uitprintte en pas nadat het voertuig af was zag dat hij de verkeerde kant op ging. Afijn dit vraagt een creatieve oplossing. Bovendien weet mijn kleinzoon niet wat mijn oorspronkelijke plan was.

De voertuigen.

In een eerder blog heb ik beschreven hoe ik de ambulance gemaakt heb. Zie https://www.quiltersgilde.nl/ambulance/
De grote voertuigen zijn van 50-70 cm breed en de personenauto’s 25-30 cm. Voor de hoogte heb ik per voertuig gekeken wat passend was. Tijdens het maken bleek wel dat na het naaien het voertuig wel iets kleiner was.

Dit kon ik aanpassen met de blokken van de achtergrondstof. Ik heb per strook de voertuigen gemaakt en aan elkaar gezet. De wielen maakte ik als applicatie er pas op nadat ik de donkere achtergrond strook er aangenaaid had.  Met behulp van Perfect cirkels van Karen Kay Buckley maakte ik de definitieve keuze voor de wielmaat. Mijn man had het steeds over velgen die er echt ook op moesten. Dat heb ik ook gedaan en inderdaad is het zo mooier. Voor de wielen, velgen, ramen, koplampen en achterlichten gebruikte steeds dezelfde stof. Bij de hoogwerker heb ik de kabels van dunne gedraaide koortjes gemaakt en deze er later net als de wielen opgenaaid.

Het was erg leuk toen ik hoorde dat mensen auto’s spontaan herkenden. Zo maakte ik de Deutz Fahr trekker met de herkenbare groene kleur. De andere opa had daar een landbouwmechanisatie bedrijf in. De huidige auto van deze grootouders is de Kia Nero EV. Deze staat voor de tractor. Naast de kiepauto kwam de Renault Megane van het gezin van onze dochter. Naast de graafmachine onze Nisan Note en de Mercedes ML 280 met de paardentrailer van mijn collega. Onze kleindochter heeft een paardenquilt gekregen en ik bedacht dat onze kleinzoon dan de paarden van zijn zus met de paardentrailer kan vervoeren. (Hihi).

Doorquilten

Ik heb de quilt gedubbeld en heel lang nagedacht over de beste manier om door te quilten. Ik had de quilt over het logeerbed gelegd en als ik mijn oefeningen daarnaast op de grond deed, dacht ik na over een idee of tip. Wat ik heel belangrijk vind is dat het doorpitten het ontwerp van de quilt ondersteund en niet de aandacht afleid. Ik wilde ook niet dwars door de voertuigen naaien.

 

Uiteindelijk heb ik om alle voertuigen heen genaaid. Ook om alle ramen. Bij de grote voertuigen heb ik nog wat extra rechte lijnen gestikt. Vervolgens heb ik per strook 2 of 3 horizontale lijnen gestikt. Tot slot de bies en label toegevoegd. In het label zet ik voor de kinderen altijd een bemoediging vanuit de Bijbel dat past bij het kind en de quilt. De datum dat het kind 4 geworden is, is de datum die ik op de quilt zet.

Hele verhalen

Eindelijk brak de grote dag aan dat onze kleinzoon zijn quilt kreeg. Mijn kleinzoon pakte hem uit en maakte meteen sirene geluiden. Hij was dol enthousiast. Iedereen vond het prachtig. De quilt ging ’s avonds op zijn bed. Nee, het voeteneind mocht absoluut niet ingestopt worden. Hij moest de ambulance en brandweer helemaal zien. Liggend in zijn bed verzint hij hele verhalen en hij moest van mama horen dat de ‘quilt zeker weten nooit weggaat.’ Hij is en blijft van hem. Eens gegeven is altijd gegeven.

 

Zelf sta ik vol bewondering en grote verwondering naar het resultaat te kijken en vind dat ik een meesterstuk geleverd heb in ontwerpen en creëren.

Gré van Schuylenburg
Zie voor meer ontwerpen en werkstukken Facebookpagina Quiltvreugde

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *