Workshop Carolina Oneto
in Rijswijk
Wie is Carolina Oneto?
In november 2022 mocht ik voor het eerst kennismaken met het werk van de van oorsprong Chileense quiltster Carolina Oneto. Ik was toen aanwezig als bezoeker op het QuiltFestival in Houston (Texas, USA) en was gelijk overweldigd door het kleurgebruik van Carolina. Zij werkt voornamelijk met zorgvuldig op elkaar afgestemde effen stoffen en haar werk is volledig improv. We raakten aan de praat en besloten aan het einde van het gesprek elkaar te volgen via Instagram.
Groot was dan ook mijn verbazing toen ik las dat zij in april 2023 voor het werk van haar man in Amsterdam zou zijn, in dezelfde tijd dat de Patchwork en Quiltdagen 2023 in Rijswijk gehouden werden. Na diverse tips hierover (van mij o.a.) besloot Carolina naar deze beurs te komen kijken. Ik werkte destijds zelf in een verkoopstand op deze beurs, en zo gebeurde het dat Carolina helemaal vanuit Zuid-Amerika ineens bij ons in de stand en dus op de beurs stond als bezoeker. Een heel leuk en hartelijk weerzien van beide zijden.
Sindsdien is de naamsbekendheid van Carolina alleen nog maar gegroeid, en ik was dan ook erg blij toen ik hoorde dat Carolina te gast zou zijn op de Patchwork en Quiltdagen 2024 in Rijswijk, met zowel een tentoonstelling van haar quilts, maar ook om meerdere workshops te verzorgen.
Daar wilde ik natuurlijk bij zijn, dus zodra de inschrijving voor de workshops van start ging, zat ik klaar achter de computer. Ik kon mij gelukkig inschrijven voor de workshop ‘Curves and Transparencies’ op de zaterdagmiddag.
De quilts van Carolina
Afgelopen april was het dan eindelijk zover en kon ik op vrijdag eerst genieten van de mooie quilts van Carolina op de tentoonstelling. Vol bewondering heb ik haar quilts van dichtbij kunnen bekijken, en zo nog beter een indruk gekregen van haar kleurgebruik, haar organische improv manier van werken, maar ook zeker haar quiltwerk. Veelal op de machine gequilt, maar ook regelmatig worden er met de hand siersteken toegevoegd.
De zaterdag erna was het dan zover: om 13:00 startte de workshop. De organisatie had hiervoor een mooie ruimte gereserveerd, waar Carolina alle dagen haar workshops kon verzorgen. Achter elkaar kwamen de deelnemers binnen, allemaal even gespannen en benieuwd wat er ging komen. De ruimte stond vol met voor iedere deelnemer een stoel en grote tafel, met daarop een Janome naaimachine en genoeg werkruimte op de tafel. We hadden van tevoren een lijstje gekregen met welke materialen en stoffen we mee dienden te nemen, dus iedereen begon alvast zijn/haar tas leeg te pakken en het werkstation in te richten.
Analoog kleurenpalet?
Stipt om 13.00 uur heette Carolina ons allemaal welkom en gelijk werd al duidelijk dat zij erg duidelijk uitleg kan geven over haar technieken. Zij begon met een uitleg over het gebruik van de kleurencirkel en met name wat een analoog kleurenpalet is. Dit zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Het doel van deze workshop is dat je leert hoe kleuren reageren wanneer deze als het ware over elkaar heen gelegd worden. Met verf kun je deze kleuren mengen, maar met stoffen moet je zelf bepalen wat die nieuwe ‘overlappende’ kleur is. Erg leerzaam om te zien hoe dit precies werkt.
Aan het werk
Na deze theorie, was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Op een royaal stuk freezerpaper gingen we uit de losse hand een aantal kromme lijnen tekenen en alle onderdelen werden voorzien van een nummer. De door onszelf meegebrachte stoffen werden beoordeeld door Carolina en deze gingen we vervolgens eerst los bovenop onze tekening leggen, om zo de juiste positie te bepalen. Belangrijk hierbij was, om goed op te letten waar 2 kleuren elkaar overlappen en om daar dan dus een goede tussenkleur te plaatsen. Dat was nog best een uitdaging, maar dit ging bij iedereen uiteindelijk prima.
Daarna werd de tekening in stukken geknipt, en konden we het freezerpaper op de juiste kleur stof gaan strijken. Er stonden vier strijkijzers ter beschikking voor de deelnemers en mocht je toch even moeten wachten: de koffie/thee/water en koeken stonden klaar om genuttigd te worden.
De puntjes op de i
Carolina deed ons voor hoe je deze rondingen keurig met een rolmes en liniaal kunt snijden met een extra ¼ inch naadtoeslag eraan, dat scheelt weer aftekenen.
Hierna leerden we hoe we de onderdelen in segmenten aan elkaar konden naaien en ook hoe het naaien van ronde vormen op de machine gaat. Na deze uitleg snorden al vrij snel op alle tafels de naaimachines en al vlot zaten de eerste onderdelen aan elkaar.
De workshop duurde tot 17:00 uur, dus vier uur totaal en het mooie hieraan was dat dit ruim voldoende was om je werkstuk klaar te krijgen.
Zo goed als iedereen had aan het einde dan ook een kleine quilttop gereed en onder applaus van de andere deelnemers liet iedereen trots zijn/haar resultaat zien.
Een zeer geslaagde en leerzame workshop!
Gert van Raalten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!