Glas-in-lood quilts
In onze Nieuwstip in de Nieuwsbrief van 31 januari jl. bespraken we de Glas-in-Lood quilts. We deden daarin een oproep om jouw Glas-in-Lood quilt met ons te delen. Hier kregen we meerdere leuke reacties op die we je niet willen onthouden.
Ans
Ans Tuinman maakte onderstaand quiltje. Haar broer – Ton Tuinman – schildert en dat triggerde Ans om een glas-in-lood quiltje van één van zijn schilderijen te maken. Zij heeft dit quiltje gemaakt van grunge stofjes en het meet 40×40 cm. Wat is het geweldig als de één de ander uitdaagt om het gemaakte te vertalen in stofjes. De Glas-in-Lood techniek leent zich daar heel goed voor.
Meta
Meta Bax heeft in het verleden een workshop Tiffany gevolgd bij Lies Bos in Enschede. Na deze workshop maakte zij haar “Paradijsvogel”. Ze vond het een hele uitdaging! Ze schrijft dat ze trots is op het resultaat en dat mag je met recht zijn, Meta. Dit is een heel mooie, kleurige en keurige quilt geworden waar je met plezier naar blijft kijken.
Leintje
Leintje van Belzen zag op een kunstroute een glas-in-lood raamhanger van een vlinder die uit haar cocon kruipt. Helaas bleek deze raamhanger al te zijn verkocht. Leintje houdt ervan met verschillende technieken te werken en ging op zoek naar een voorbeeld om de raamhanger na te maken van stof. Dit is het resultaat geworden van haar quilt die zij “ Papilon” heeft genoemd. Voor Leintje heeft deze quilt een mooie en warme herinnering aan haar vader. Haar vader bracht haar spelenderwijs de liefde voor de natuur bij. In 2011 was zij met deze quilt bezig toen haar vader overleed.
Ida
Ida Berens volgende in 2019 een glas-in-lood workshop bij Laura Strating in Amersfoort. Nadat ze zich deze techniek eigen had gemaakt, heeft zij een schilderij van de bekende Amersfoortse kunstenaar Toon Tieland (1919 – 2006) vertaald in Glas-in-Lood. Zij koos voor het schilderij met de boerderij in de weilanden en de prachtige bloemenvelden. Ida stuurde de foto van het schilderij mee en haar vertaling ervan in glas-in-lood. Met dank aan de cursus van Laura. Zij is tevreden met het resultaat, en met recht Ida. Je hebt jouw interpretatie van dit schilderij waarheidsgetrouw in de Glas-in-Lood techniek omgezet.
Marianne
Marianne van Miltenburg maakte in 2011 bijgaande glas-in-lood quilt. Het ontwerp staat voor “Moeder met 2 kinderen”. Helaas weet Marianne niet meer of zij voor het maken van deze quilt een workshop heeft gevolgd of dat zij het voorbeeld uit een boek heeft gehaald. Het is dan ook al meer dan 10 jaar geleden dat zij deze quilt maakte. Met een prachtig en lief resultaat.
Freemerika
Freemerika Hofstra maakte in 2012 deze quilt van klaprozen. Haar school lag buiten het dorp waar zij in Friesland woonde. De weg ernaartoe ging langs bermen met de prachtige rode klaprozen waar zij tijdens het fietsen zo van genoot . Freemerika maakte deze quilt met behulp van een gratis patroon van stained glass. Voor de klaprozen en bladeren gebruikte zij batik stofjes op een achtergrond van ecru wat zij nog had liggen. De rand bedacht zij zelf waar zij eveneens batik toepaste. De quilt meet 90×73 cm. Met deze quilt heeft Freemerika voor zichzelf een hele mooie herinnering aan haar jeugd vertaald in een quilt die er wezen mag.
De Witte Pimpernel
Onlangs was Yvonne bij quiltwinkel De Witte Pimpernel in Oene waar onderstaande 2 Glas-in-Lood quiltjes hingen. Met toestemming heeft zij er foto’s van mogen maken. Wat een mooie en kleurrijke mogelijkheden zijn er met de Glas-in-Lood techniek te maken. Als je zelf nog niet bekend bent met de werkwijze van deze techniek en je bent geïnteresseerd dan is het een aanrader om een cursus of workshop bij jouw quiltwinkel te volgen.
Wij hopen je met deze voorbeelden weer aan het breinborrelen (is geen goed Nederlands woord maar wij denken dat je begrijpt wat wij bedoelen) te hebben gebracht. Veel inspiratie gewenst!
Yvonne, Joke en Sylvia
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!