Mijn bloemeninspiratie
De kerstster in het voorjaar
De kerstster of poinsetta is een plant die van oorsprong voorkomt in Mexico en veel wordt gekweekt om haar sierwaarde. In de Benelux wordt de kersster voornamelijk verkocht in de kersttijd. De soortaanduiding ‘pulcherrima’ betekent in het Nederlands ‘de schoonste’.
Waarom inspireert die kerstster mij nu in het voorjaar? Allereerst door de vele wandelingen die ik maakte met mijn dochter en kleinkinderen. Met de opdracht ‘Wat groeit en bloeit daar’ plukten ze steeds een andere bloem of grasje. Heel veel ‘wild’-geplukte boeketjes kreeg ik na onze wandelingen. Ooit heb ik een klein vaasje speciaal hiervoor gekocht op een rommelmarkt in Lille. Maar soms kreeg ik een handvol ‘wild-‘geplukte bloemetjes met een wel erg kort steeltje. De oplossing om die bloemetjes ook in een vaasje te kunnen zetten, bedacht ik op een Regiodag, al weer vele jaren geleden. Het Regiodag-´werkje´ van die dag was een patroontje van een kerstter. Dáárom schrijf ik nu over de kerstster in het voorjaar.
Het kerstster patroontje
Tijdens die Regiodag gingen 100 quilters aan het werk met het kerstster-patroontje. Een erg leuk werkje met een prachtig resultaat. Ware het niet dat ik graag mijn ‘persoonlijke touch’ aan een patroon geef. Zo ontstond mijn idee voor een bloemenvaasjesquilt. Voor die allermooiste ‘wild’ pluk boeketjes. Mijn persoonlijke touch; de sterpunt niet diagonaal maar verticaal plaatsen, andere kleuren gebruiken en een bloemenstekertje in de punt plaatsen.
Het patroon van de Regiodag ligt gesneden op de mat.
1. De basis is een vierkant van 20×20 cm voor de ondergrond. Snij diagonaal door.
2. Het tweede vierkant van 20×20 cm is voor de stervorm. Deze vouw je 2x. Eerst in een driehoek vouwen. Daarna leg je de lange punten op elkaar voor de tweede vouw. Let op: deze tweede vouw er niet strak in strijken.
3. Op de ene helft van de driehoek leg je de 2x gevouwen driehoek met de open zijden langs de diagonaallijn. Daarop leg je de andere helft van de driehoek. Je stikt door 6 lagen stof. Let op: leg de onderkant van het gevouwen ‘patatzakje’, de punt, 1 cm uit de kant.
4. Vouw de bovenste driehoek terug en strijk de naad. Keer om en vouw de andere kant terug en strijk de naad. Nu heb je tussen de twee driehoeken een `patatzakje`. Deze vouw je open en plat.
5. Dit herhaal je vier keer. Naai dan de vier vierkanten aan elkaar. Je kunt de punt van de ster naar binnen of naar buiten laten wijzen.
Tot zover het patroon van de Regiodag. De herkomst van het patroon heb ik niet kunnen achterhalen.
Mijn aanpassingen
Mijn aanpassingen van het ster-patroon zijn verwerkt in het zwart-roze-blauwe quiltje.
– Het vierkant niet diagonaal doorsnijden, maar halveren. Het diagonaal gevouwen ‘patatzakje’ met de open zijden verticaal langs de lange zijde leggen. De andere helft van het vierkant erop leggen en de zijde stikken. Je stikt door zes lagen. Daardoor verdwijnt wel de stervorm. Je krijgt er vier ‘vaasjes’ voor terug.
– De stofjes aanpassen. I.p.v. kerststofjes andere kleurcombinaties kiezen.
– Het aantal punten is aan te passen. Je kunt het ook bij één vaasje laten.
– Niet alleen langs de buitenranden, maar ook in de rechte naden waar geen vaasje zit kleine patatzakjes plaatsen. De patatzakjes in afmeting laten variëren, 10×10 cm. 5×5 cm.
Dit patroon biedt veel mogelijkheden om te spelen met de vormen. De bloemenstekertjes zijn er in verschillend formaat. Soms past een smal glaasje ook.
Een rozerood quiltje met één vaasje waarin een roos past of heel stoer een quiltje van een zwarte bandana met één vaasje voor een oranje gerbera kan een verrassend cadeautje zijn.
Ik hoop dat het patroon jullie op veel ideeën brengt en plezier geeft.
Bron: Het patroon van ‘het werkje van de dag’ van een Regiodag.
Joke van de Kracht
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!