Net niet de juiste kleur stof in huis…..
Je hebt een lichte stof, die je donkerder wilt maken of je hebt een donkere stof die je lichter wilt maken. Je kunt opnieuw gaan verven, maar misschien kun je ook door kleine veranderingen de kleur veranderen ?
Maar hoe doe je dat dan. Hoe kun je de kleur veranderen. Een aantal oplossingen heb ik onder elkaar gezet met foto’s erbij.
Met stift of marker
Met een Poscastift kun je op de stof tekenen. Door kleine motieven te maken, een streepje, een stipje zorg je dat de kleur van de stof anders wordt. Lichte kleuren Posca stift kunnen ook op donkere stof aangebracht worden.
Je kunt met een Permanent marker lijnen of kleine motieven maken, die ook zorgen dat de kleur verandert. Deze permanent markers zijn in verschillende kleuren te koop, bijvoorbeeld van het merk Micron, een Identipen, of Edding. Zelf gebruik ik een zwarte permanent marker regelmatig om extra perspectief op mijn quilt te zetten, een extra schaduwlijntje.
Met in wateroplosbaar krijt of inktens potloden
Je pakt een inktens potlood of een krijtje (kan ook een neocolor II- in wateroplosbaar krijt zijn). Hiermee kleur je over dat gedeelte heen dat je donkerder of lichter wilt maken. Er moet er dan nog wel vocht overheen, als je daarvoor Textielmedium gebruikt wordt de quilt op die plek niet zo nat (dit is natuurlijk van belang als het betreffende lapje al ergens ingenaaid is). De stof verander je door het zetten van stipjes, streepjes, een sjabloon gebruiken…….
Voor een uitgebreide beschrijving kun je hier verder lezen.
Na drogen strijken voor fixatie.
Met acrylverf of inkt en een sjabloon of stempel
Acrylinkt is heel vloeibaar, als je het mengt met een bindmiddel ligt het meer op de stof. Zoals hier inkt vermengd met scheerschuim (kan ook met haargel). Dan kun je er goed mee stempelen of sjabloneren. Of met je vingers of kwast een bepaald stuk stof bestrijken met dit mengsel. Luchtig overbrengen.
Je kunt een stof bestempelen met de gewenste kleur. Kleine stempels zijn eenvoudig te maken met een aardappel of een gummetje. UItknippen uit rubber en op een houtje plakken.
Een bloem uit freezer paper knippen en de rest op de stof strijken ter bescherming.
Na drogen het schuim wegvegen en het lapje strijken voor fixatie.
Met een paintstick
Je kunt een stof van kleur veranderen door plaatselijk te sjabloneren met een paintstick. Dit is een combinatie van was, pigment en lijnolie, en heeft het uiterlijk van olieverf.
Meestal heeft de buitenkant van de stick een vliesje, dat je er eerst af moet halen. Dan rasp je iets van het krijt af en met een tamponeerkwast breng je dat over op je stof. Kan met en zonder sjabloon. Heeft een langere droogtijd nodig en moet na een aantal dagen aan de achterkant gestreken worden ter fixatie.
Ook met andere acrylverven is dit mogelijk. Er is tegenwoordig ook reliefverf te koop. Leuk voor accenten.
Een vlak een andere kleur geven
Je zoekt een doorkijk stofje zoals tule, kant, organza of een dunne lutradur om over de plek te leggen die je donkerder wilt maken. Tule, organza, en dunne lutradur kun je goed eenvoudig en niet zichtbaar vast zetten met mistyfuse. Open kant kun je met kleine steekjes vastnaaien.
Een lichte kleur stof kun je ook donkerder kleuren met thee, koffie of wijn.
Kleur en structuurverandering door draad
Borduursteken lenen zich goed om een vlak van kleur te doen veranderen. Kleine steekjes in een bepaald ritme of juist onregelmatig kunnen de kleur heel goed veranderen.
Naaien (free motion naaiwerk) met een afwijkende kleur zorgt ook dat een lichte kleur verandert van kleur, zoals een donkere blauwe kleur lichter wordt door er met grijs of wit overheen te naaien.
Ook op donkere stof
Maar op donkere stof kun je ook werken met discharge pasta. Een soort van bleekmiddel, maar dan een die niet in de stof vreet..
Niet met chloor, dat dringt te veel in de stof en het proces van bleken is dan moeilijker te stoppen. Met discharge pasta kun je een klein motief op de stof aanbrengen (tamponeren of anders), de kleur zal op die plek lichter worden. Discharge pasta moet goed drogen en wordt werkzaam door het te strijken met stoom net boven de stof.
Maar veel van de hierboven geschreven middelen kun je ook uitproberen op een donkere stof.
Veel plezier met doen van deze proefjes.
Liesbeth Wessels
Dankjewel voor het delen van je kennis Liesbeth. Ik ben er altijd van onder de indruk.