Inspiratie

Mijn bloemeninspiratie

De Tulp

Al die kleine voorjaarsbolletjes in het najaar gepoot, komen op dit moment uit. Het voorjaar is in aantocht. Mijn tuin staat vol sneeuwklokjes. Ik geniet ervan.

 

Inspiratie

Inspiratie

De tulp is echter mijn favoriete voorjaarsbloem. “Duizend gele, duizend rode, wensen jou het allermooiste. Wat mijn mond niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam”. Dit lied kent iedereen. Een bos tulpen krijgen, maakt mij altijd blij. Natuurlijk verzamel ik tulppatronen, net zoals patronen rondom kerst, kippen, harten!  Het is heerlijk om inspiratie te halen uit boeken, muziek of musea. Kijk eens bij de Hortus Botanicus in Leiden voor een online-bollenrondleiding; de tulp en de Hortus met Carla Teune. Of lees op de site van het Nationaal Maritiem Museum het artikel over de Tulpenkoorts tijdens de Zeventiende eeuw geschreven door Marleen Manneke. Inspiratie vind je overal. Een passende techniek vinden om je beeld te verwerken, kost wat meer tijd bij mij. Technieken waarmee je (voorjaars-)bloemen kunt verwerken zijn er gelukkig genoeg. Paper-piecing, werken in 3D met vouwtechnieken, applicatie, stencilling. Een quiltpatroon moet me aanspreken door de historie of de techniek als ik het echt ga maken.    

 

Een tulppatroon met geschiedenis

 

Een tulppatroon met geschiedenis.

 

De Tulpenquilt uit 1900 sprak mij enorm aan door haar geschiedenis, maar ook door de gebruikte techniek.

In het patroon van die quilt uit 1900, in het bezit van Nacy Ray (String Tulip, 65×75 inch, omstreeks 1900; Dallas Texas, quiltster onbekend), wordt een stof gemaakt van ‘strings’. Uit deze stof worden tulpbladen gesneden en op een ondergrond d.m.v. applicatie bevestigd. (Quiltmania nr. 76-2010, Tulpenquilt uit 1900). In een tijd van stof schaarste, zoals toen rond 1900, was quilten een hele kunst. Heel logisch dat zelfs het kleinste reepje stof, de ´string´, nog werd gebruikt.  Nu wordt stringquilten in het kader van restverwerking of hergebruik ingezet.

 

 

Het stringquilten, het maken van een nieuwe stof uit restjes, is een oude techniek. In The Historic Carson House heeft, in 2008, een Quilt Collection gehangen met een aantal quilts (van vóór 1900) in deze techniek, gemaakt door slaven. Kijk de video! (www.blueridgeheritage.com/video/carson-house-quilts) In smalle strookjes katoen, zijde en wollen stoffen, ‘scrap- material’, werden berichten in quiltblokken verwerkt. Men dacht toen dat de slaven die de quilts maakten niet konden lezen en schrijven. De letters in Vai Syliabary (een Afrikaans alfabet) waarschuwden voor gevaar. Zo kon men elkaar ‘ondergronds’ waarschuwen in die oorlogstijd door een quilt op te hangen.

Een tulppatroon in een leuke techniek

Als je een soepele ondergrond gebruikt, kun je machinaal ‘stringquilten’. De ondergrond kan dan blijven zitten. De ‘strings’ kun je verwerken in vierkanten, diagonalen, cirkels, driehoeken, diamantvormen etc. Lees de blog van Gerie Lammers geplaatst op 16-09-2022: ‘Stringquilten’.

Uit de nieuwe ‘string ’lap kun je ook goed vormen halen om te appliqueren. Bloemen, bomen, vlinders, dieren appliqueer je dan op een ondergrond. De stofjes hoeven niet precies bij elkaar te passen in kleur of kwaliteit. Diversiteit geeft charme. Primaire-rood, secundaire-oranje en tertiaire- zalmkleuren kunnen goed samen in een ‘nieuwe’ lap. Het maken van een nieuwe stof met restjes of oude stof recyclen spreekt mij erg aan.

 

 

Mijn roze tulpenquilt

Voor het tulpenpatroon uit 1900 heb ik overal vandaan roze met witte stofjes gezocht en gekregen. Alleen de ondergrond heb ik gekocht. Uit de ‘strings’ lapjes knip je de tulpbladen. Deze appliqueer je op de ondergrond. Het linker en rechterblad hebben, in het originele patroon, elk een eigen ‘string-patroon’. Dit vaste patroon heb ik losgelaten. Ik heb eerst een aantal stringlapjes gemaakt zo groot als een blad. De restanten, na het uitknippen van het blad, heb ik weer opnieuw aaneen gezet én gebruikt. Het middenblad is effen. Dat brengt rust in het ontwerp. Een hele klus, maar zo leuk om te doen. Nu nog afmaken.

 

 

 

Gebruikte bronnen:

Joke van de Kracht

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *