Mijn expositie met Afrikaanse stoffen

Het is alweer een tijd geleden dat ik een blogpost heb geschreven, mijn energie was een tijdje wat minder. Intussen zijn de kankercellen niet meer traceerbaar en is mijn expositie met mijn Afrikaanse werk in De Broodfabriek allang weer voorbij. Die week was voor mij een groot feest: eerst de goede uitslag van de oncoloog en meteen daarna de expositie waar zoveel familie, vrienden en nieuwe vrienden langs kwamen en mijn werk bewonderden, het was overweldigend!

Mijn straatje op de Quilt en Patchworkdagen in Rijswijk (panorama view)

Hier zijn een paar van mijn quilts die ik daar liet zien:

African Lone Star, 215 x 215 cm

 

Double Wedding Ring, 190 x 190 cm

 

You fly, I fly – 110 x 130 cm

Afgaande op de vele positieve reacties hoop ik dat ik anderen heb kunnen stimuleren om ook met Afrikaanse stoffen aan de slag te gaan.

 

Waar komen de Afrikaanse stoffen eigenlijk vandaan?

Naast mijn quilts en wandkleden liet ik ook door middel van deze foto’s zien waar de Afrikaanse stoffen en materialen vandaan komen, wie ze maken en hoe dat gaat.

Met de hand bestempelen van stof

Tot een paar jaar geleden werd een gedeelte van de stoffen in de Ghanese Vlisco fabriek met de hand bestempeld. Nu is alles geautomatiseerd en liggen de stempels in de fabriek te verstoffen. Gelukkig heb ik er eentje kunnen bemachtigen als mooie herinnering aan Ghana. Wil je meer weten over het bezoek wat ik aan deze fabriek heb gebracht, lees dan DEZE blogpost op mijn website.

Originele Vlisco stempel met de stof  te zien op de expositie

Een ander soort textiel is Kente. Deze foto’s laten zien hoe de stof in smalle stroken met de hand (en voeten) wordt geweven. Een kleermaker naait uiteindelijk de stroken samen tot een omslagdoek of een traditioneel Ghanees tuniek.

De ‘master’ wever aan het werk

 

Met handen en voeten weven

Voor de expositie heb ik restjes oude Kente bij elkaar gebracht en op een ondergrond van tule genaaid.

Kente Gathering – 93 x 175 cm

Het volgende project?

Nu de expositie en de chemo achter de rug zijn en ik uitgerust ben, probeer ik de draad en naald weer op te pakken. Dat gaat minder makkelijk dan ik dacht. Het hele ziekteproces heeft er mentaal behoorlijk ingehakt maar ik weet dat het zin krijgen in het maken van nieuwe werkstukken met Afrikaanse textiel terug zal komen. Het heeft gewoon allemaal wat meer tijd nodig dan ik dacht. Nog even en dan ben ik er echt weer bij.

Groetjes, Hilde

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *