Skyscraper
Hoe kom je van een idee tot een quilt?
Ten eerste: het idee
Tijdens een bezoek aan Utrecht werd mijn aandacht getrokken door een enorme walvis gemaakt van plastic afval. Ongeveer een jaar lang stond hij in de Catharijnesingel voor Tivoli Vredenburg indruk te maken op zijn omgeving (zie bijvoorbeeld deze site). Het riep direct vragen bij mij op.
Wat, hoe, en waarom?
Na onderzoek blijkt, dat op initiatief van de Universiteit Utrecht het kunstwerk naar Utrecht gehaald werd. Met de walvis als blikvanger, wilde de UU kennis delen over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. Met als grootste aandachtspunt de vervuiling door de plastic soep.
De walvis is gemaakt van VIJF ton plastic afval, dat 4 maanden lang aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge verzameld is. Voor dit project zijn alleen de kleuren blauw en wit gebruikt. De walvis is in New York gemaakt, heeft in Brugge gestaan, in 2019 in Utrecht en is vandaar uit verhuisd naar Singapore.
Allemaal om mensen met het probleem van de plastic soep te confronteren.
Ten tweede: de uitvoering
Met deze informatie ben ik aan de slag gegaan.
Voor de midweek/weekend van het Quitersgilde waren we als docenten steeds op zoek naar een nieuw thema en bijpassende technieken. Tijdens de midweek “spelenderwijs” in 2020 presenteerden we een “pixel”quilt met behulp van quiltersgrid. Dat is een superdunne plakbare vlieseline met opgedrukt raster. Vroeger werden er veel watercolor-quilts mee gemaakt.
Het idee stond en de techniek was bekend.
Nu de uitvoering nog. Eerst heb ik de grootte van de walvis bepaald en de kleuren uitgezocht. Ik koos voor het kleinste vierkant, 1 inch!
Het quiltersgrid werkt als volgt;
Je snijdt vierkanten die iets kleiner zijn dan het raster op het vlies, in mijn geval 1 inch. Je legt de stofjes in patroon (van de walvis) uit en strijkt ze vast. Vervolgens naai je eerst alle horizontale lijnen en dan de verticale lijnen. Belangrijk is, dat je het vlies inknipt aan de achterzijde op de kruispunten. Op deze manier bereik je een perfect genaaid kruispunt bij elk hoekje. Juist in deze kleine afmeting ziet het er zeer professioneel uit.
Mijn gedachte was om de gehele quilt op deze manier te maken. Daar kwam ik al snel op terug, deze megaklus is bijna niet te doen. Mijn tijdslimiet liet dat ook niet toe.
Dus heb ik besloten om de achtergrondstof zelf te verven, de walvis uit vierkanten (pixels) op te bouwen en in zijn geheel te appliqueren op de ondergrond. Ter afsluiting naaide ik onderaan een golvende strokenlijn.
Ten derde: de afwerking
Het doorquilten is altijd een vak apart. Door de dikke lagen heen te komen, was soms erg moeilijk. Toch heb ik maar één naald gebroken. Ik heb geprobeerd plastic voorwerpen in de walvis te quilten met donkerblauw garen. Met textielverf en Inktense potloden heb ik accenten aangebracht.
Met heel veel plezier heb ik aan deze quilt gewerkt en op deze manier ook een steentje bijgedragen aan de wereld problematiek rond de plastic soep. Dat hoop ik, althans!!
Elfriede Grooten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!