De Nederlandse driehoek
Deze maand gaan we spelen met driehoeken. Of zoals ze in quilt jargon heten: Half Square Triangles (HST). In Nederland noemen we het ‘de Nederlandse driehoek’.
Uitleg
Snijd van 2 verschillende stoffen steeds één vierkant voor 2 blokjes met 2 driehoeken.
Leg de lapjes met de goede kant op elkaar
Teken een diagonale lijn over het midden
Stik de naadbreedte aan beide kanten langs de potloodlijn
Snijd op de potloodlijn alle vierkantjes diagonaal door
Strijk de driehoeken open met de naad naar de donkere kant en snijd de puntjes eraf
Zet de verkregen blokjes volgens een zelf gekozen patroon aan elkaar, bijvoorbeeld een blok met een ster.
Hier is nog een instructiefilmpje waarin uitgelegd wordt hoe je de blokken naait en snijdt.
Andere methode
Je kunt ook gebruik maken van HST-papier. Dit is verkrijgbaar in verschillende maten. Je maakt hiermee in plaats van 2 identieke blokjes, zoals in de hierboven beschreven techniek, een groter aantal dezelfde blokjes in een keer. Er zijn ook websites te vinden waarmee je vellen kunt printen.
Knip een stuk van de rol HST-papier af. Leg dit bovenop twee lapjes van ongeveer dezelfde afmeting als het papier. Het beste effect krijg je door een donker en een licht gekleurd lapje te kiezen. Zorg dat de lapjes met de goede kanten op elkaar liggen. (Dit gaat niet altijd goed zoals op de foto hieronder te zien is..)
Stik nu alle gestippelde lijnen door. Daarna snij je de driehoekjes los door alle dikke lijnen door te snijden. Open vouwen en het papier verwijderen en je hebt meteen een heel stel HST blokjes.
Antieke quilt
Het Quiltersgilde is in het bezit van een antieke quilt (zie foto in het blogbericht over deze TOM). Gemaakt in het begin van de 18e eeuw in Enkhuizen. De quilt is een aantal keer te zien geweest op de Algemene tentoonstellingen van het Quiltersgilde. Marieke Dijkers maakte in 1990 een werkbeschrijving van deze quilt die geheel uit lichte en donkere driehoeken bestaat. In totaal 2272 stukjes sits, een katoenen handdrukstof voorzien van een glanzende laag, werden met de hand aan elkaar gezet. Een lichte en een donkere driehoek vormen samen een vierkant blokje van 7 x 7 cm. Deze worden als een nine-patch aan elkaar gezet en 4 nine-patches vormen een ruit [tekening 2A op de patronenpagina].
Door te spelen met de kleuren kan je verschillende patronen maken. En met een andere maat wordt de quilt groter of kleiner. De antieke quilt is gemaakt van lapjes in veel verschillende kleuren, het meeste donkerbruin maar ook groenig, blauw, roest en oker zijn erin verwerkt. Maar blauw-wit, rood-wit of juist heel scrappy leveren ook verrassende resultaten op. Zie onderstaande foto voor een ‘moderne look’.