Veel positieve reacties op de tentoonstelling “van Tekst naar Textiel”. 

De broodfabriek in Rijswijk

Op de Patchwork en Quiltdagen in de Broodfabriek (Rijswijk) hebben we veel mensen ontmoet en gesproken. We hebben ze langs de quilts van het project “van Tekst naar Textiel” zien lopen. De eerste blik op deze tentoonstelling riep vragen op: “Wat is hier het thema? “.  Er was niet 1 thema, er waren net zoveel thema’s als er deelnemers waren.
Het uitgangspunt van iedere deelnemer was namelijk een zelfgekozen tekst. En bij die 56 quilts hadden maar 2 quilts hetzelfde lied als onderwerp (Ik heb een steen verlegd in mijn rivier op aarde van Bram Vermeulen). 

quilts bij van Tekst naar Textiel

Verwondering en Bewondering

Verwondering was er over de persoonlijke woorden en emoties die te lezen zijn in het verhaal achter de quilt. Het ging over grenzen verleggen, loslaten; heel persoonlijke leerprocessen.  Durf anders te zijn. Het ging over verwerken van iemand die je heel erg mist; heel persoonlijke emoties. Verwerking van herinneringen. Respect voor natuur en mens. De kwetsbaarheid in dit alles was te lezen en te zien. Respect en bewondering voor het delen van dit alles door de deelneemsters.
 

Bewondering is er ook voor de gedurfde kleuren die te zien zijn.  In een van de inspiratiemails stond ook de oproep om 1 ding te doen, die je nog nooit gedaan had.
Gedurfde materialen; zoals borduren op schors. Andere gedurfde vormen gebruiken; driedimensionaal gaan werken, rond of extreem breed. 

geborduurde schors

schors als gids van Floor Viveen

Van sommige quilts konden de bezoekers nauwelijks afblijven. Men wil dichterbij om het gedicht te lezen; men wil de rol helemaal kunnen zien.  

Joke Visch -Laat me gaan

Deelnemers als angel

Deelnemers liepen rond als gastvrouw en konden zo hun eigen verhaal vertellen bij hun eigen quilt. Hoe zij de opdracht hebben opgepakt, hoe de samenwerking met hun duo-maatje ging en op welke fronten ze hebben geworsteld om alles tot een goed einde te brengen. Want ook die worsteling stond in de verhalen beschreven, al was het maar de worsteling met de tunnel of de zak.

Een hoes rondom het werkstuk was niet voor iedereen logisch. Maar we hebben een paar mooie voorbeelden gezien. Diana Vandeberg had een grote ronde quilt; ze heeft een vierkante hoes genaaid en daarvan de hoeken omgeklapt door middel van een grote zwarte drukker.  Zo bleef de quilt op zijn plek.

Heleen Nijenhuis had een kleine hoes genaaid die precies om haar leporello paste. De hoes was net als haar leporello van roestlappen  gemaakt. Margarethe Janssen heeft haar leporello afgeleverd in een passende kartonnen envelop.

Een punt van extra aandacht tijdens dit project is het copyright geweest. Als de tekst van het lied of gedicht op de voorkant leesbaar wordt gebruikt, moet je toestemming vragen aan de auteur of uitgeverij. Dat is in veel gevallen gedaan, en in al die gevallen op één na ook gratis verkregen.  

We hebben dit project met veel plezier georganiseerd en door de vele inzendingen, de grote variëteit aan werk en de persoonlijke betrokkenheid van iedereen hebben we een heel voldaan gevoel over het geheel.  

Wie weet komt er weer iets uit de Hoge Hoed. Doe jij dan ook (weer) mee? 

Joke van de Kracht en Liesbeth Wessels 

Algemene Ledenvergadering 20 april 2024, De Schakel in Nijkerk

Afgelopen zaterdag vond in De Schakel in Nijkerk de Algemene Ledenvergadering 2024 plaats. Het moment voor het bestuur om verantwoording af te leggen aan de leden over het afgelopen jaar 2023.

De eerste leden druppelen binnen en worden ontvangen met een kopje koffie / thee en iets lekkers en zoeken een plaatsje in de zaal. Hier ligt ook het foto jaarboek 2023 ter inzage. Een feest van herkenning.

In dit blogbericht nemen wij jullie met name mee in de onderwerpen met besluitvorming.

 

De vergadering

Om 10.30 uur opent Marjolein van der Eijk als waarnemend voorzitter de vergadering. Inge van Koningsveld is wegens gezondheidsredenen niet aanwezig. Er zijn 51 leden aanwezig, 6 bestuursleden en 2 aspirant bestuursleden.

 

 

Besluitvormende agendapunten

De notulen worden paginabewijs doorgenomen en worden ongewijzigd vastgesteld. Dit zelfde geldt voor het jaarverslag.

 

De jaarrekening 2023 wordt toegelicht door Henriette Balten, penningmeester, door middel van een duidelijke presentatie. De kascommissie, bestaande uit Jannie de Breuk en Jeanette Broer, heeft de rekening en verantwoording van het bestuur onderzocht en heeft verslag uitgebracht van haar bevindingen. Zij stelt voor het bestuur decharge te verlenen. Hiermee wordt ingestemd. Voor 2024 bestaat de kascommissie uit Jeannette Broer en Anneke Westland. Eerste reserve is Antoinette Versteeg en als tweede reserve meldt zich Marijke Drost.

De begroting 2024 is door het bestuur vastgesteld in haar vergadering van januari 2024. Henriette licht de begroting toe. Ondanks de kostenstijgingen is voorgesteld de contributie niet te verhoging gezien de reserves. De leden zijn verheugd over dit voorstel en stemmen in.

Naar aanleiding van de begroting worden diverse vragen gesteld met name gericht op het reduceren van kosten. De kosten worden nauwlettend in de gaten gehouden en uitgaven worden vooraf kritisch bekeken.

 

 

Er zijn twee wijzigingen voorgesteld in het huishoudelijk reglement

Het betreft artikel 4.7 het akkoord gaan met een samenstellingsverklaring in plaats van een goedkeurende verklaring. Een accountantsverklaring is voor het Quiltersgilde niet nodig.

Artikel 5.7, wie de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt is niet tot bestuurslid her- / benoembaar wordt vanwege leeftijdsdiscriminatie geschrapt.

Met beide wijzigingen wordt ingestemd.

Per 20 april 2024 treden de bestuursleden Gerrie Schoonebeek (secretaris) en Rose-Anne de Haan (public relations) af. Het bestuur stelt Yvonne van der Sluis voor als nieuwe secretaris en Conny Dienske voor de functie van public relations.

Sylvia Jansen treedt volgens rooster af en heeft zich herkiesbaar gesteld.

Met de benoemingen wordt ingestemd.

Zilveren patches

 

 

Als je drie jaar bestuurslid bent ontvang je een zilveren patch. Zaterdag zijn deze mooie onderscheidingen door Marjolein van der Eijk uitgereikt aan Sylvia Jansen en Henriette Balten. Gerrie Schoonebeek heeft de zilveren patch uitgereikt aan Marjolein van der Eijk. Tijdens de medewerkersdag ontvangen medewerkers bij een vijfjarig jubileum de zilveren patch.

Toekomstbestendig maken van het Quiltersgilde

Om het Quiltersgilde toekomstbestendig te maken is de Sesam academie, experts die zich vrijwillig inzetten op het gebied van bestuurlijke- en organisatorische vraagstukken, gevraagd mee te denken. Er is een oproep aan de leden gedaan via de nieuwsbrief en blogberichten om zitting te nemen in de commissie Dynamiek. Samen met de Sesam academie buigen zij zich over dit onderwerp. De commissie bestaat uit acht leden, Marianne Martens, Ine Jansen, Joke van de Kracht, Marina Brito de Campos, Jeanette Broers en Jantien van de Brug. Twee leden konden door omstandigheden niet aanwezig zijn: Jet Vervloed en Bettien Meuris. Na de lunch hebben de aanwezige commissieleden zich samen met twee heren van de Sesam academie, Kees van Harten en Rob van Schaik teruggetrokken voor een eerste bijeenkomst. Wij worden ongetwijfeld binnenkort bijgepraat over de eerste ontwikkelingen.

Middagprogramma

 

 

Na de lunch heeft Nina Melching van de Dutch Atique Button Society een interessante lezing gehouden over de historie van knopen.

 

Conny Dienske

Quilt in wording

Schrijven van quilttekst

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Als je bij dit blogbericht het gevoel hebt, Hé, het lijkt wat stijver geschreven dan anders, dan klopt dat gevoel. Ik heb dit blogbericht eerst geschreven voor de cursus creatief schrijven waar ik mee bezig ben. (Verhalen die ik daarvoor schrijf kun je vinden op mijn website, geriesquiltwalhalla.nl. Het blogbericht moest dus aan wat extra eisen voldoen. Vandaar. De quilt-in-wording en de foto’s zijn van 1 van mijn cursisten, Trudy Snoeijs.

De compositie van de quiltblokken.

Iedere quilter maakt het wel mee. Je hebt een aantal blokken gemaakt, bij een workshop of cursus. Maar dan? Hoe krijg je die losse blokken in een mooi geheel? Hierbij kun je naar verschillende dingen kijken, zoals de kleur van de achtergrondstof, de manier om de blokken te verwerken en de positie van je blokken. Ik wil je graag meenemen in het keuze proces bij de volgende blokken.

De kleur van de achtergrondstof.

Ik kijk eerst naar de kleuren in de blokken. Zit daar al een bepaalde achtergrondkleur in? Welke kleuren zitten er nog meer in de blokken? Zit er een kleur bij die in alle blokken voorkomt? Zit er in de blokken een kleur in die weinig voorkomt maar wel een sterk contrast geeft? Uit mijn voorraad pak ik de stoffen die uit mijn vragen naar voren kwamen. Wanneer ik die kleuren niet op voorraad heb, ga ik naar de quiltwinkel en neem ik mijn blokken mee. Ik leg de uitgekozen stoffen 1 voor 1 op mijn tafel en leg mijn blokken erop. Ik maak foto’s van de blokken op iedere stof.

 

Als ik meteen al een voorkeur heb, ben ik snel klaar met kiezen. Die wordt het dan. Als ik nog twijfel, zit de goede kleur er niet bij, of ik moet er nog wat langer over nadenken. Ik leg alles weg en ga met een andere quilt verder. Later op de dag kijk ik nog eens naar de foto’s. De volgende dag weet ik dan meestal wel welke stof het wordt. Als ik nog steeds twijfel, zat de goede stof er gewoon nog niet bij en begin ik weer opnieuw.

De verwerking van de blokken.

Ik heb gekozen voor de zwarte achtergrond, gewoon omdat ik dat het mooist vind. Nu kan ik gaan nadenken over de manier waarop ik de blokken wil verwerken. De verwerkingsmethode hangt vaak ook af van de vorm en het formaat van de blokken. In dit geval zijn ze niet rechthoekig en niet van hetzelfde formaat. Ik kan de blokken dus niet gemakkelijk direct aan elkaar naaien en als geheel op de achtergrondstof appliqueren. De blokken aan elkaar naaien met de achtergrondstof als rand kan derhalve ook niet en een top met sashings van de achtergrondstof en cornerstones in een contrastkleur valt ook af. De blokken al doorquilten en QAYG aan elkaar zetten is een NO-GO vanwege dezelfde redenen, de vorm en het formaat. Uiteindelijk blijft er eigenlijk nog maar 1 methode over, namelijk ze stuk voor stuk op de achtergrondstof appliqueren. Gelukkig vind ik appliqueren ook leuk.

De plaatsing van de blokken.

Nou komt het leukste en moeilijkste moment. Hoe ga ik de blokken precies plaatsen? In welke volgorde? Het grootste blok trekt echt de aandacht, die leg ik als eerste neer op de gekozen achtergrondstof. De kleinere blokken kan ik er op verschillende manieren omheen leggen. Van elke manier maak ik weer foto’s. De meest voor de hand liggende manier, ook de meest saaie, is het grote blok in het midden en de vier kleinere blokken in de hoeken erboven en eronder.

Een andere manier is een soort diagonaal maken, het grote blok in het midden, twee blokken linksonder en twee blokken rechtsboven. Of het grote blok rechtsboven en de kleine blokken naar de linkeronderhoek in een diagonale rechte lijn. Of het grote blok net boven het midden, een tikje naar links en dan twee kleine blokken naast elkaar onder het grote blok en de andere twee blokjes boven elkaar rechts naast het grote blok. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ik ga lekker puzzelen en maak overal foto’s van.

Als er 1 foto uitspringt, is dat de goede compositie. Bij twijfel zit de goede compositie er nog niet bij. Blijven puzzelen.

 

Uiteindelijk kies ik voor de compositie met het grote blok net uit het midden met twee blokjes eronder en twee blokjes ernaast.

Gerie Lammers

HRT: Half Rectangle Triangles

Aan de slag met een nieuwe liniaal!

 


Een poosje geleden kwam ik deze term tegen. Lastig uit te spreken, maar je kunt er leuke quilts mee maken.

We kennen allemaal de HST: de half square triangles. Makkelijk te maken en ze worden veelvuldig gebruikt. De half rectangle triangle ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar is net even lastiger te maken. Je kunt namelijk niet zomaar twee rechthoeken op elkaar leggen, aan weerszijden van de middellijn naaien en dan doormidden snijden.

 

 

Ja, dat kan wel, maar wat er uitkomt zijn geen nieuwe rechthoeken!

 

 

De Amerikaanse quiltster Latifah Saafir heeft er een liniaal voor ontworpen: de HuRTy. Aan weerskanten te gebruiken voor heel veel verschillende maten.

Deze liniaal stond vorig jaar op mijn boodschappenlijstje, toen ik naar Quiltcon in de Verenigde Staten ging. Tot mijn grote teleurstelling was de liniaal al uitverkocht bij de winkel, waar ik hem gepland had te kopen. Maar soms is dat een geluk bij een ongeluk. Bij een andere winkel was de liniaal niet alleen voorradig, hij werd mij door Latifah Saafir zelf verkocht! Een van de leuke aspecten van zo’n reisje, is dat je beroemde quilters ‘in het wild’ kunt tegenkomen. We maakten een gezellig praatje en ze wenste mij veel plezier met de liniaal. Aardig mens!

 

 

Een paar weken geleden begon ik na te denken over de quilt, die ik in wil sturen voor de tentoonstelling van het Quiltersgilde in de Elzas. Het leek mij leuk om die half rectangle triangles uit te proberen. Het rode lapje, dat we toegestuurd kregen, is met allerlei kleuren te combineren en ik kan een geschikte maat gebruiken, want de liniaal heeft veel mogelijkheden. Er zit een papiertje bij met heel veel informatie, zoveel, dat ik er een beetje hopeloos van dreigde te worden en ik besloot om een proef HRT te maken.

Die hopeloosheid was trouwens totaal overbodig, want als ik echt goed gekeken had, had ik gezien dat er tutorial filmpjes zijn waarin alles echt heel goed wordt uitgelegd. Maar toen had ik het proefje al gemaakt, met fouten en al en zelf uitgeplozen hoe het wel moet!
Op deze foto is het proeflapje met snijfout te zien!

 

 

Ik heb zwart-witte stofjes uitgekozen om te combineren met het rood. Ik begin met het snijden van stroken van 5”.

 

 

Met behulp van de liniaal kan ik nu de driehoeken snijden.

 

 

Voor elke driehoek moet ik de liniaal omdraaien, om zo zuinig en precies mogelijk te snijden. Ik vind dat best lastig, aangezien ik een kleine maat driehoek heb gekozen. De liniaal steekt dan buiten de tafel uit.

 

 

Daarom besluit ik om een malletje van kunststof te maken. Die is handzamer en daardoor werk is sneller.
Ik teken de mal op de strook en snij de driehoeken met het rolmes.

 

 

Als ik een paar driehoeken heb gesneden, snij’ ik nog even een paar hoekjes af om een en ander goed op elkaar te kunnen leggen en naai 2 driehoeken aan elkaar. Dan is heel goed te zien, wat het grote verschil is met de half square triangles.

 

 

Ik gebruik de speciale liniaal om de rechthoek in de juiste maat te snijden. Op de liniaal is een lijn aangebracht, die ervoor zorgt dat er aan weerskanten van de diagonaal een kwart inch naadtoeslag overblijft. En dat moet ik hebben!

 

 

En zo ziet het geheel er nu uit. Ik moet er nog heel wat maken, maar dat is een kwestie van doorwerken! Hoe de hele quilt wordt, weet ik nog niet. Hij is namelijk nog volop in wording. Maar ik moet wel opschieten om de uiterste inzend datum te halen!

 

Wie ook zoiets wil maken, kan bij adverteerders van het Quiltersgilde deze liniaal vinden!

 

Groet, Marina Brito de Campos.

Patchwork & quiltdagen 11, 12 en 13 april, Broodfabriek, Rijswijk

Een terugblik

 

De Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk 2024. Wat een mooie dagen waren het en wat hebben wij veel enthousiaste mensen gesproken. Genoten heeft iedereen van al het moois dat tentoongesteld is. Blij zijn wij met alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Het lijkt zo simpel een tentoonstelling inrichten maar dat komt heel veel werk bij kijken. Heel veel dank aan alle vrijwilligers die op welke manier aan ook hebben bijgedragen.

Het Quiltersgilde had maar liefst vier tentoonstellingen. Onze fotograaf, Harry Roelands heeft alles vastgelegd. Binnen niet al te lange tijd zijn de tentoonstellingen op ons you tube kanaal te zien. Als het zover is zullen wij dat natuurlijk melden.

Wij hebben dit maal 29 nieuwe leden tijdens de beursdagen mogen verwelkomen. Wij vertrouwen erop dat een aantal twijfelaars thuis alsnog zich zullen aanmelden. Interesse was er zeker.

Marieke Dijkers

Marieke is een van de grondleggers van het huidige Quiltersgilde. Wij hebben uit haar nalatenschap samen met Jobina de Boer een kleine selectie gemaakt en deze tentoongesteld.

Miniatuurquilts

Er hingen maar liefst 84 miniatuurquilts. De een nog mooier dan de ander. Deze miniatuurquilts worden ook tentoongesteld in Moers, Duitsland, van 10 mei tot en met 12 mei tijdens de Duitse Patchworkdagen.

 

Van tekst naar textiel

Wat is er hard gewerkt en wat een resultaat. Zoveel creativiteit. Het startpunt van de quilt was een tekst die de quilter/quiltster wilde verwerken en waar hij/zij een beeld bij had. Naast elke quilt was voor de bezoeker de gebruikte tekst te lezen en het persoonlijke verhaal.

 

Memoryquilts

Nabestaanden van overleden leden kregen de gelegenheid een quilt van hun dierbare tentoon te stellen.

 

Make & take tafel

De make & take tafel mocht ook dit keer niet ontbreken. Hier was het een gezellige drukte. De tafel is niet onbezet geweest. Er zijn veel mooie, vrolijke bloemen gevouwen.

 

 

Zaterdagmiddag gaf Jeannette Evers een demonstratie ATC kaartjes waar veel aandacht voor was. ATC’s zijn kleine kaartjes die onderling geruild worden. De kaartjes hebben maar een regel, de maat, die is 6,4 x 8,9 cm. Ze worden met veel technieken gemaakt: 3D, borduren, collage, tekenen, schilders, van alles bij en door elkaar en stempelen.

Bibliotheekboeken

De bibliotheek van het Quiltersgilde heeft ‘opruiming’ gehouden. Alle boeken die zijn afgeschreven zijn meegenomen naar de Broodfabriek. Het waren 10-12 verhuisdozen vol. Wat een gesjouw. En wat waren jullie er blij mee. Het was snuffelen of er iets van je gading bij was en dat was er voor velen.

Een berichtje van de Art commissie

Op 11 mei is er een Meet & Greet: Pojagi, een workshop en een speciale rondleiding. Aanmelden kan hier.

 

Conny Dienske

Batik

uit Maleisië

In 2013 hebben wij met ons gezin een rondreis gemaakt op Borneo en Maleisië. Een prachtige afwisselende reis.
Vanuit Kuala Lumpur met een chauffeur en tevens gids richting het noorden. Maar mijn wens was om naar een atelier of winkel te gaan die batiks maken of verkopen. De gids wist dat natuurlijk en zo kwamen we terecht bij een atelier annex winkel.
We kregen een demo hoe de batiks gemaakt werden en daarna zijn we door de winkel gelopen waar enorm veel keuze was aan batiks. De één nog mooier dan de ander. Natuurlijk als quilt liefhebber wilde ik wat batiks kopen.
Ik kon moeilijk kiezen en zeker niet met een echtgenoot, dochter en schoonzoon die niets met stoffen hadden en zeker niet met quilten. Voelde ik de blikken in mijn rug en daardoor toch enigszins op gejaagd, heb ik snel een paar batiks uitgekozen.


 

Stofverven

In die tijd had ik ook het stofverven ontdekt dus had inmiddels een la vol met prachtig kleurverloop aan zelf geverfde stoffen. Deze wil ik wel gaan gebruiken in combinatie met de batiks.

 


Ontwerp

Mijn ontwerp kwam tot stand nadat ik had gebladerd in een aantal quiltboeken.

De top zat al gauw in elkaar en de driehoeken heb ik er eerst maar eens opgespeld. Weken heeft de top zo op mijn flanel gehangen; ik gebruik een flanellen lap als ‘ontwerpmuur’.
Uiteindelijk maar even weggelegd want ik was er nog niet tevreden over. In de corona periode heb ik de top weer tevoorschijn gehaald.


 

Maar de batik top bleef liggen omdat er andere uitdagingen voorbij kwamen waar ik aan mee wilde doen. Zoals een quiltje maken voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. De thema’s die wij verzinnen in een 2-tal moderne quiltgroepen waar ik lid van.

 

Garens

In het najaar van 2023 de top onderhanden genomen.  Keuze stress van welke kleuren garens ik zal gaan gebruiken. Ik vind garens met een glansje altijd heel mooi en ik heb een aardige en kleurrijke collectie garens.

 


Nu wilde ik de quilt helemaal af maken.

De driehoeken op de batik geappliqueerd met de festonsteek.

 


Het quilten

Het quilten vond ik nogal lastig, want hoe ga ik dat doen? Een quiltvriendin geraadpleegd en samen over de mogelijkheden gepraat. Uiteindelijk in het middenstuk een soort raster gequilt.

 


De batik waar de driehoeken op waren geappliqueerd daar heb ik in een slingerende lijnen om de driehoeken en tussen door  gequilt. Om de driehoeken heb ik rechte lijnen gequilt.


Het resultaat

Uiteindelijk is het een kleurige quilt geworden. Kleinzoon Lucien zag de quilt en vroeg of hij deze quilt mocht hebben.  Maar ja, Lucien kan alles wel gebruiken en vind heel veel quilts die ik maak heel mooi.

 

 


Quiltgroetjes

Jannie de Breuk

 

Een blije blog

vol traditioneel rood, wit en blauw

Het Traditionele nieuws in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart jl. kleurde rood-wit-blauw. De tips voor quilts, boeken, patronen en een expositie spraken aan. Het doet goed om te zien dat jullie je werk willen delen. Iedere reactie komt kort in beeld. Laat je erdoor inspireren! 

Janine van Dijk

De quilt van Janine van Dijk was te zien in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart. 

 

Janine van Dijk

 

Door de quilt die Janine samen met haar dochter maakte voor haar eerste kleinkind, dacht Greeth Molendijk aan haar rood-wit-blauwe quilt die zij voor haar dochter maakte.

Greeth Molendijk

Want ook Greeth Molendijk maakte een boxkleed voor haar eerste kleinkind. Ruim 8 jaar geleden werd zij verrast door haar dochter met een plaatje van een quilt en de vraag of zij deze quilt voor haar wilde maken. Greeth reageerde vol verbazing: “Dat is een boxkleed…Wat moet jij met een boxkleed…Ben je in verwachting?!!!?” Met alle liefde maakte zij dit boxkleed voor haar eerste kleinzoon. Natuurlijk met een molen in het midden vanwege de achternaam van mama en in de kleuren van de vlag! Want voor haar eerste kleinkind, zo gewenst, ging de vlag uit! 

 

Greeth Molendijk

Fieke Steenhoek

Fieke Steenhoek is in mei 2023 begonnen met quilten. Na een oefenquilt in diverse technieken, volgde er een quilt met een doel. Nou ja, één. Eigenlijk twee quilts in rood, wit en blauw. De favoriete kleuren van haar en haar man. Want het werden twee quilts voor op de bedden in de camper. Met behulp van de Marti Michell-malletjes en de Freeblock Friday patronen/designs vanuit haar nieuwsbrief ontstonden zo twee prachtige quilts. Na twee maanden hard eraan werken, slapen zij er nu heerlijk onder tijdens hun tochten met de camper. 

 

 

Adry de Bruyne

Adry De Bruyne stuurde een foto van een rood-wit-blauw quiltje met een verhaal. Zij kreeg in 2009 voor haar verjaardag een pakketje stofjes. Samen met een blokkenserie via een winkel in Harelbeke (België) werd dit quiltje gemaakt. Het kreeg de naam;”Meule ommekapt”. Dit naar een familieverhaal over een man die niet goed kon lezen en in het café de krant op de kop las en toen riep; “Kiek es ier, meule ommekapt!” Het molentje op de quilt staat ook op de kop. 

 

Adry de Bruyne


Margeeth Swart-Kwestro

Tijdens de coronapandemie is Margeeth begonnen aan de Lizzy Sampler in rood-wit-blauw. Dorry van Osch bedacht, in die periodes van regelmatige lockdown, een digitaal contact. Men kon wekelijks een patroon voor deze quilt downloaden via Facebook. De 42 quiltblokken van Oma’s sampler oftewel de Lizzy Albright-quilt zijn ontstaan in de tijd van de Grote Depressie in 1929. Ook een periode waarin de samenleving ontregeld was. In 1964 vond kleindochter Lizzy de quilt. Oma vertelde haar de namen van de patronen en de ontstaansgeschiedenis van de quilt.  Over de sampler quilt schrijven we in de volgende traditionele nieuwstip. 

 

 

Yvonne van Rijn

Yvonne van Rijn maakt op haar donderdagavond-Bee, net zoals haar Bee-vriendinnen, zelf een Dear Jane van een bundel stoffen van Grand Park van Minnick and Simpson. Ze begon in maart 2014 en zette haar laatste steekje in januari 2018. In 2018 exposeerde zij haar Dear Jane in UQSM Utah. Ze won een´Teachers Award`met haar quilt. Haar rood-wit-blauwe Dear Jane is inderdaad prijzenswaardig. 

 


Zwanie Meijer

Zwanie Meijer maakte tussen 2004 en 2010 twee bijzondere quilts in rood wit en blauw. Van ongeveer 40 verschillende boerenzakdoeken knipte zij zes dezelfde ruiten om zeshoeken te maken. Deze zette zij aan elkaar met een Oud-Hollands stofje. Van de hoeken die overbleven, maakte zij een tweede quilt. Daarbij combineerde zij rood, wit en blauwe stofjes met ruitjes, streepjes of effen stof in een eenvoudig patroon. Ook de boerenzakdoek is een onderwerp waar we nog wel eens op terug zullen komen in ons traditionele quiltnieuws. 

 


Sjaan Keijzer-Bijl

Sjaan stuurde ons foto’s van twee quiltjes. Het ene quiltje is een spel gemaakt uit  Cantecleer Hobbywijzer nr.173, geschreven door Jannetje van Zoutelande: Boter, kaas & eieren met Patchwork. Ze kocht het boekje in 1996. Het boter, kaas & eieren-quiltje ligt met het mandje met klompjes op haar bureau. Het spel wordt af en toe nog steeds gespeeld. Het tweede quiltje is een huisjesquilt (2006). Sjaan vroeg de leden van haar quilt-Bee om een huisjes-blok te maken. Men kreeg het patroon én een lapje voor de lucht met daarbij de vraag om rood, wit en blauwe stofjes te gebruiken bij het maken van dit blok. Na afloop kreeg iedereen een foto van de quilt met een overzicht van wie welk blok had gemaakt. 

 


Joke Kemeling-Vreugdenhil

Joke stuurde ons een foto van een quiltje waarmee we deze blog waardig afsluiten. Op 30 april 2005 was het 25-jarig regeringsjubileum van H.K.H. Koningin Beatrix. Naar aanleiding daarvan is dit journaalquiltje door Joke gemaakt in een caleidoscooppatroon in rood, wit, blauw en oranje sjerp met franje. 

 

Joke Kemeling-Vreugdenhil

 

Tot slot

Deze enorme verscheidenheid aan quilts hebben we jullie kunnen laten zien door de inzendingen van Zwanie, Greeth, Janine, Fieke, Adry, Margeeth, Yvonne, Sjaan en Joke.  

De commissie Traditioneel Quilten; Yvonne, Sylvia, Joke en Janine. 

 

Lang leve onze vrijwilligers

De Patchwork & Quiltdagen

De patchwork en quiltdagen op 11, 12 en 13 april in Rijswijk stelt ons altijd voor een mooie opgave. Alleen kunnen we het niet en we zijn dan ook heel erg blij dat er zoveel vrijwiligers zijn die ons komen helpen. Het schema is rond, we hebben opbouwers, afbouwers, standbemensing, begeleiders bij de make & take tafel. Zonder alle hulp is het een onmogelijke klus. Alle vrijwilligers alvast heel veel dank.

Er is veel te doen en te zien:

Het Quiltersgilde is aanwezig met maar liefst vier tentoonstellingen:
• De tentoonstelling van miniatuurquilts met werk gemaakt door onze leden. Er zijn zowel quiltjes te zien die gemaakt zijn binnen het thema Balans als werk buiten het thema.
• Enige tijd geleden kregen wij uit de nalatenschap van Marieke Dijkers, een van de grondleggers van het huidige Quiltersgilde, een groot aantal quilts. Samen met Jobina de Boer hebben wij er een aantal uitgekozen om tijdens de Patchwork & Quiltdagen tentoon te stellen voor de bezoekers.
• Deelnemers aan het project ‘Van tekst naar textiel’ laten het eindresultaat zien met een aantal intrigerende werkstukken.
• In navolging van het initiatief op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde eind augustus, hebben wij nabestaanden van overleden leden de gelegenheid gegeven een quilt van hun dierbare tentoon te stellen. Zij zetten daarbij hun gedachten over de betekenis van de quilts op papier en die verhalen tonen we bij de quilts.

Naast de tentoonstellingen van het Quiltersgilde zijn er nog 11 exposities. Er valt heel veel te bewonderen.

Er zijn ook weer heel leuke en interessante workshops . Ga jij er een volgen?

En niet te vergeten natuurlijk de standhouders.

Alles bij elkaar is het bijna te veel voor een dagje beurs. Wij kijken er naar uit en zien jullie graag in de infostand. Je bent van harte welkom. Er is een make en take tafel waar je kunt aanschuiven voor een klein werkje.
Op zaterdagmiddag is er in de infostand van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie ATC kaartjes door Jeannette Evers.

Heb je je kaartje al gekocht?

Kaartjes koop je online met de volgende kortingscode: QUILTERSGILDEPQ2K

Doe je mee aan de EQA challenge Imagine a Bird?

Hiervoor geldt inleveren voor 16 juni 2024. Is je quilt al klaar en kom je naar de Patchwork & Quiltdagen, dan kan je je quilt inleveren bij onze infostand.

 

Word lid tijdens de beurs

Als je besluit lid te worden van het Quiltersgilde tijdens de beurs dan kan je het welkomst geschenk gelijk mee naar huis nemen. Kijk voor alle voordelen op de website.

 

Tot ziens op de beurs.

Conny Dienske

Middenstuk Down the Rabbit Hole, Sarah Fielke, van Marjolein den Boer

Eerste steen gelegd

Lang, lang geleden, heeeelemaal terug in 2017 ben ik begonnen aan de BOM van Sarah Fielke, de Down the Rabbit Hole. Ik heb in de periode tot vandaag al diverse keren foto’s laten zien van de voortgang. En in mijn blogje van juni 2020 kon ik trots de complete top laten zien (hier). En in de zomer van vorig jaar heb ik de quilt eindelijk ook gedubbeld (hier). Maar ja, dat doorquilten.

Hij is zo groot

Ik wist het bij de start van het project. De uiteindelijke maat zou 95inch in het vierkant worden. En ik werk veel met inches. Geen probleem, iets van 42 inch is stofbreedte, dus 2x groter dan normale stofbreedte… groot, maar te overzien, toch? En alleen af en toe deed ik een keer de echte rekensom en kwam ik op die, o ja – het is 241cm. Wanneer je die dus dubbelt, en wat extra ruimte aan de zijkant houdt, dan krijg je dus… Nou ja: een hele grote quilt. En ik ben echt heel makkelijk met doorquilten op de machine. Doe het ook echt soepeltjes, al zeg ik het zelf. Maar: hij is dus echt groot. En het is gebleken in het afgelopen jaar dat ik dan toch niet zo makkelijk start met doorquilten. Dus…
Down The Rabbit Hole, Sarah Fielke - Top van Marjolein den Boer

En nu dan?

Ik heb meestal minimaal 2 projecten lopen: eentje voor met de hand en eentje op de machine. En in maart dit jaar heb ik bij het project op de machine een grote mijlpaal gehaald: de top is af van mijn Twisted Logcabin.
Twisted Logcabin top van Marjolein den Boer
Ik heb vulling en een achterkant in huis, maar voordat ik daar stappen mee kon maken, staarde een grote sandwich mij aan. “Quilt mij!” – nee, niet echt natuurlijk. Maar je snapt wat ik bedoel. Waarom nu starten met doorquilten van die top, terwijl de Rabbit Hole al langer ligt te wachten op die eer. Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Heb ik nog wat rondgekeken en inspiratie opgedaan in de Facebookgroep die bij die BOM hoorde en ben ik maar gewoon begonnen.

Grote quilt over tafel gedrapeerd bij de naaimachine

gelukkig heb ik een hele grote tafel…

Simpel doorquilten

Ik heb nog geen plan van hoe ik alles wil doorquilten. Heb besloten dat ik gewoon start met de simpele dingen waarvan ik wel al weet hoe ik het wil hebben. En hopelijk kom ik dan vanzelf bij het eind uit. Eerste stap was het in de ditch quilten van de cirkel in het midden en de bijbehorende bloemen. Misschien dat ik daar later nog wat meer detail aan ga toevoegen. Maar eerst maar eens die lijnen doen.
In de ditch doorquilten van het midden van de Down the Rabbit Hole quilt

Mocht je je afvragen wat er op de quilt ligt: ik gebruik 2 stukjes anti-slip om tijdens het quilten grip te hebben op de ondergrond. Vind ik prettiger werken dan handschoenen. Hoef je niet steeds aan en uit te doen.

De eerste steen

Daarna de eerste smalle border in de ditch gedaan en dat bracht mij bij de huisjes. Het leek mij leuk om daar iets met een klein baksteen patroon te doen. Maar ik wil niet ineens een rand die heel strak en intensief gequilt is, als de rest van de quilt wat losser is. Dat gaat geheid problemen geven later met golven van strak/los. Dus heb ik een gemêleerd garen uitgezocht en ben ik gestart. Af en toe een ander kleur garen als dat beter paste bij het huisje en af en toe ook een paar dakpannen.
Rij doorgequilte huisjes in de Down the Rabbit Hole quilt

En de dresden plates gaven het idee van een soort echo. Dus die ook gedaan.

Middenstuk Down the Rabbit Hole, Sarah Fielke, van Marjolein den Boer

Op weg

Ik heb nog een lange weg te gaan, maar de eerste steen is dus gelegd. De kop is eraf. Ik had al weer veel verder willen zijn, maar moest alles in de wacht zetten vanwege een verbouwing. Ik wilde zeker weten dat al het bouwstof uit de lucht was voor ik met die enorme lap half over tafel, deels op de vloer weer ging slepen. Eén ding is duidelijk: het doorquilten van zo’n grote sandwich is erg goed voor het opbouwen van de schouderspieren en bovenarmen. Ik kijk er naar uit om jullie volgende keer meer voortgang te kunnen laten zien.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

April de maand van de kunstige Quilt-uitjes

Hoog op mijn agenda staat de  Patchwork en Quiltdagen  op 11,12 en 13 april in Rijswijk. Dit evenement kan en mag een quilter niet missen. Jij komt toch ook? Ik heb prachtige herinneringen aan deze dagen waar ik jaren geleden mocht exposeren. De gastvriendelijke organisatie, de mooie ruime expositie plek en niet te vergeten de enthousiaste geïnteresseerde bezoekers.

Ook dit jaar zijn er interessante exposanten, leuke winkeltjes en geweldige workshops. Een bezoek aan de stand van  Hawar uit Olderberkoop kan  ik echt aanbevelen. Vind je Friesland wat ver, dan is dit je kans om kennis te maken met het unieke textielinstituut Hawar.

Start

Op 1 april startte mijn  voorjaarsuitjes met de kunstroute in Lochem. Nu ik zelf niet meer meedoe kan ik ongeremd kunst bewonderen. Ik heb zo mijn adresjes en natuurlijk ben ik extra geïnteresseerd in textielkunst. Dit jaar waren er maar liefst zes locaties met textielkunst.

De prachtige quilts van  Marga Loos  die samen met de groep  Zoo-Tex   exposeerde in de Boskapel van het landgoedhotel Woodbrooke  wil ik  hier graag met jullie delen. Zoo-Tex is ook één van de exposanten op de Patchwork en Quiltdagen!!

Kunstmoment Diepenheim

Diepenheim, een stadje aan de Regge met kastelen en een prachtige natuur is een centrum voor beeldende kunst. Kuntmoment Diepenheim is een uitstekende gelegenheid om kunst te bewonderen en Diepenheim en omgeving te verkennen. Helaas is de textielkunst wat ondervertegenwoordigd, maar gelukkig zijn de weefwerken van  Veronique van Zeeland  geselecteerd door de wel wat strenge ballotage commissie.

En dan hup door naar mei

In mei hoef ik niet te reizen. Tijdens Pinksteren  doe ik samen met mijn lief mee aan de atelierroute Berkelland. Niet meer samen voor het open tuinen weekend gaan, maar samen ons werk laten zien lijkt ons super gezellig.

foto Otto Kalkhoven

En verder

Mijn project ‘Onder de Oppervlakte” is expositie klaar. Ruim anderhalf jaar heb ik er met veel plezier aan gewerkt, maar het was af en toe ook flink zwoegen. Nu het klaar is wil ik het ook graag laten zien. Natuurlijk tijdens de atelierroute, maar ik heb mij ook aangemeld voor een door Flox den Hartog Jager georganiseerde expositie in Den Dolder. Het is nog even afwachten of mijn werk daarvoor wordt geselecteerd. Het moet natuurlijk wel passen in het totaal beeld van de expositie en daarom is het toch altijd weer een klein beetje spannend.

Van het restant ketting op het weefgetouw heb ik drie kleine proefjes gemaakt. Het bestaat maar uit één laag en het voldoet daardoor zeker niet aan de regels van een quilt. Ook vind ik de lapjes verre van interessant en het is dus nog even een flinke uitdaging om er iets moois en quiltigs van te maken.

Nieuw werk

Mijn weefgetouw staat nu te wachten op een nieuw werk en ik ben alvast materiaal  aan het verzamelen. Tijdens de atelierroute Berkelland is het voor de bezoekers leuk als er een werk in wording op staat.

Jullie zijn nu weer op de hoogte waar ik zoal mee bezig ben en wie weet zien wij elkaar in Rijswijk.

Hartelijke groet,

Jo Huijsman